top of page
  • Siklósi Máté

Kötelező lesz jelenteni a panaszokról

Több területen eddig is kötelező volt adatot szolgáltatni a fogyasztóvédelmi hatóságoknak arról, hogy az adott időszakban hány panasz, ügyfélpanasz érkezett a céghez, és ezek milyen témában, milyen elbírálás mellett lettek megválaszolva. 2020-tól már a biztosításközvetítők közül a többes ügynököknek, illetve a biztosítási alkuszoknak is kötelező megküldeniük az ügyfélpanaszok, illetve a megalapozott ügyfélpanaszok számát az MNB, mint fogyasztóvédelmi hatóság részére. A panaszok alapos, elemzésre alkalmas nyilvántartása eddig is kötelező volt valamennyi pénzügyi szolgáltató számára, de eddig az MNB nem kérte el félévente a cégeknél keletkező panaszok számát.


A változást az MNB új, adatszolgáltatással kapcsolatos 40/2019. MNB rendelete alapozza meg. A rendelet mellékletei tartalmazzák a pontos kitöltendő adatok körét, illetve az ezekhez rendelt útmutatókat is. Az anyagot és a rendeletet az MNB oldaláról lehet elérni (LETÖLTÉS).


Az igazi újdonság a rendeletben az, hogy az alkusz is köteles legkésőbb a félév lezárását követő 60. napon adatot szolgáltatni a céghez érkezett ügyfélpanaszok számáról, illetve arról, hogy a panaszok közül mennyi minősült megalapozottnak. Az adatszolgáltatást a rendelet 10. számú mellékletében található 48A tábla sorai között található meg.

A panaszokról az első adatszolgáltatást 2020. február 29-én kell legkésőbb leadni az MNB számára.Bár a panaszokat közel egy évtizede nyilván kell tartani, sokak nem, vagy csak nagyon kevés panaszt tartottak panaszként nyilván. Nagyon fontos figyelni, hogy adatszolgáltatásban leadott adatnak megfelelő panasz legyen a nyilvántartásunkban. A nyilvántartott panasz dokumentációja (beérkezett panasz, válasz, kiküldési idő bizonyíthatósága, időben küldött válasz, megfelelő tartalmi elemek megléte) legyen hibátlan, mert ezeket az MNB ellenőrizheti. A nyilvántartással, a panasz fogalmával kapcsolatos útmutatót az adatszolgáltatást megelőzően közzéteszünk. Akinek kérdése van, keresse tanácsadóinkat.


A felügyelet hatékony működését is segíti, ha a panaszok kapcsán legalább az alapvető számokat látja a piacon dolgozó cégek részéről, ám a cégek számára is segíti a tudatos, ügyfélbarát hozzáállást, ha a panaszaik nyilvántartását megfelelően végzik.Aggódsz, hogy nem tökéletes munkatársaid panaszkezelési tudása?


Szeretnél biztos lenni abban, hogy minden rendben a panaszkezeléseddel?


320 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2_Post
bottom of page