top of page
  • Siklósi Máté

Több mint 10 milliós MNB bírság alkusznak


2023. február 21-én zárta le az MNB a Klassis-Z Biztosítási Alkusz Kft.-nél folytatott célvizsgálatot, amelyben 8.000.000 Ft fogyasztóvédelmi bírság és 6.100.000 Ft felügyeleti bírság került kiszabásra.


Az Alkusz többek között nem tett eleget a szerződések megkötése előtti előkészítési, tájékoztatási és igényfelmérési kötelezettségének. Nem győződött meg továbbá az Alkusz a biztosításközvetítői regiszterben szereplő személyek közvetítési jogosultságáról, nem szerepeltetett, illetve nem valós adatokkal szerepeltetett számos természetes személyt a regiszterben.


Látható, hogy az MNB átfogó célvizsgálatai – melyet az alkuszi szakma „40 pontos” vizsgálatnak is hív a jellemzően kb. 40 kérdéses adatszolgáltatás miatt – átfogó képet kívánnak kapni az alkuszokról, közvetítőkről, ezt alapos, mindenre kiterjedő adatszolgáltatással, majd az adatok elemzésével végzik el.


Nem elegendő ehhez 5 helyes és jó szabályzat, fontos a nyilvántartások (oktatási, regiszter, érdekkonfliktusok, panaszok, stb.) pontos vezetése, az értékesítéskor a fogyasztónak átadott dokumentáció (igényfelméréstől a szerződésig) jogszerűsége, átláthatósága, valósághű voltának alátámasztása is.


A CP Contact Kft. évtizedes tapasztalattal rendelkezik az MNB ellenőrzések, célvizsgálatok, témavizsgálatok kapcsán, az elmúlt pár évben is sikerrel segítettük közvetítő partnereinket témavizsgálatok, vagy célvizsgálatok során. Ugyanakkor a teljes megfeleléshez nem elegendő a vizsgálat megkezdésekor elkezdeni „megfelelni”, több olyan vizsgálati elem is található az MNB ellenőrzései során, ahol jellemzően 2 évre visszamenőleg vizsgálják a cégeket.


Előzetes auditunk és folyamatos szolgáltatásaink segítik az alkuszokat abban, hogy a jelenleg ismert vizsgálati szempontoknak meg tudjanak felelni akkor is, ha ellenőrzésre kerül a sor.


Szolgáltatásaink iránt az oldalon található információkon túl munkatársainktól kaphat információt.


A határozat kivonata itt elérhető: LETÖLTÉS

5 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page