top of page
  • Siklósi Máté

15 nap alatt kell átírni a jótállási jegyet

A Magyar Közlöny 2024. április 23-i számában, este jelent meg egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó jogszabály-módosító csomag. A módosítások több lábával később fogunk foglalkozni, ám a jótállási szabályok apróbb átírása is komoly bonyodalmat okozhat több cégnél is. A leginkább életbe vágó változás az lesz, hogy 2024. május 8-ra át kell írni a jótállási jegyeket, a fogyasztói tájékoztatásokat, hiszen az 1 éves jótállási idő is 2 évesre nő.



A módosítás szövege a 151/2003 Korm. rendelet kapcsán alábbi:


Új melléklet fogja meghatározni, mely termékekre kell jótállás vállalni

A 2. § lényegében hatályon kívül helyezi a rendelet korábbi mellékletét, melyben a tartós fogyasztási cikkek felsorolásra kerültek. A jogszabály-módosító csomag nem tartalmazza ugyanakkor azt a minisztériumi rendeletet, melyben meghatározzák a kötelező jótállás hatálya alá tartozó tartós fogyasztási cikkek termékcsoportjait.


Mivel a minisztériumi rendelet jelenleg jogszabály-tervezetként sem látható a kormány honlapján, nem tudjuk, hogy a módosítással kerülnek-e új termékek a felsorolásba, változik-e annak a logikája.



Jótállási idő

A 3. § változtatása megszüntetik az 1 éves jótállási időt, és a korábban 1 éves jótállási idő 2 évesre hosszabbodik meg. Ezzel a változtatással a 2024. május 8-a után eladott minden tartós fogyasztási cikk eladása esetében számolni kell, azaz ettől a naptól minden 10.000 Ft-nál drágább, de 250.000 forintot el nem érő tartós fogyasztási cikkre 2 éves jótállási időt kell biztosítani.


Ez a változtatás a felelősségvállalás meghosszabbodása mellett adminisztratív kötelezettségeket is ró a vállalkozásokra, hiszen módosítani kell a jótállási jegyeket, valamint a jótállásra vonatkozó tájékoztatókat (webshop termék oldal, jótállás oldal, ÁSZF, illetve az üzletekben elhelyezett jótállási tájékoztatók, panaszkezelési szabályzatok).


Online jótállási jegy csak távollévők közötti szerződés esetén

Megszűnik a módosítással az a lehetőség, hogy nem online vásárlás (nem távollévők közötti szerződéskötés) esetén online módon is biztosítani lehessen a jótállási jegyet. A módosítással bolti értékesítés esetén kötelező papír alapon átadni a jótállási jegyet.


Gondolatok

A módosítások a rövid határidő miatt komoly logisztikai feladatot rónak kis,- és nagykereskedőre egyaránt. A jótállási jegyek, az ÁSZF és egyéb dokumentumok átalakítására nincsen két hét. Nehezíti a helyzetet, hogy egyelőre nem jelent meg azon termékek körét megállapító miniszteri rendelet, mely pontosan felsorolja a jótállás hatálya alá tartozó termékeket.


Ezzel párhuzamosan kijelenthető, hogy a módosításnak az egy éves jótállási időre vonatkozó része logikus, hiszen a kellékszavatosságra vonatkozó módosítások óta lényegében (érvényesítési időben és a bizonyítás módjában) nem volt különbség a csupán kellékszavatossági joggal terhelt termékek, valamint az egy éves jótállási joggal terhelt termékek között. Mind a két esetben a vásárlástól (vagy az átvételtől, beüzemeléstől) számított 1 évig kellett a kereskedőnek bizonyítania hiba esetén a hiba eredetét (még ha az el is tért, hogy mit kell pontosan bizonyítani). Ezzel a módosítással erősödött a fogyasztók jótállási joga, mely amúgy is egyedülálló az EU területén.


Termékek közül érdekes lehet, amikor egy napszemüvegre, lámpára, izzóra, vagy akár egy kisebb dohányzóasztalra, apróbb konyhai vagy fürdőszobai gépre is.


110 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page